Deze website gebruikt cookies
×
×
 x 

Winkelwagen is leeg
Geen afbeelding ingesteld
PDFPrinten

Lavandin

Aantal in voorraad: 1
Inhoud flesje 5 ml
Botanische naam: Lavandula abrialis
Land van herkomst: Frankrijk ~ Winning: plant/waterdampdestillatie
Verkoopprijs: € 5,50
Korting
Beschrijving

 Lavandin etherische olie is het frissere zusje van de echte lavendel etherische olie.

De etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de bloemtoppen van de Lavandin plant, Lavandula hybrida, dit is een hybride (kruising) tussen twee soorten lavendel: echte lavendel (Lavandula officinalis of L. angustifolia) en spijklavendel (Lavandula spica of L. latifolia).

De geur lijkt op die van de lavendel, maar is iets minder bloemig, meer kruidig en licht naar kamfer ruikend. De werking van lavandin olie is over het algemeen iets zwakker dan die van de echte lavendel, maar is bij problemen met de ademhaling en bloedsomloop krachtiger dan lavendel.

Lavandin werkt niet zo rustgevend en kalmerend als lavendel maar is juist verfrissend voor de geest. De samenstelling van de olie is dan ook anders. Lavandin bezit niet het hoge gehalte aan esters zoals de lavendel en er zijn geen coumarinebestanddelen in lavandin te vinden. Het zijn echter deze twee bestanddelen die de lavendel zo geschikt maken bij spanningen, stress en slapeloosheid.

Lavendelgeur bevordert bijvoorbeeld het vrijkomen van serotonine, een stofje in de hersenen die zorgt voor kalmering en ontspanning. Lavandin doet dat ook enigszins, maar lang niet zo sterk als lavendel.

Als je echter alleen maar ergens een lavendelgeur wil verdampen, of de lavendelgeur wilt gebruiken in je huishoudproducten dan is lavandin een goed alternatief voor de (duurdere) echte lavendelolie.

Op de huid kan lavandin net als echte lavendel gebruikt worden: ontspannend en het ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. De olie mag ook puur op de huid gebruikt worden. Ook bij vermoeide spieren is lavandin een goede ondersteuning bijvoorbeeld in een fijne massage olie.

Combineren met
:
Lavandin kan qua geur eigenlijk goed gecombineerd worden alle soorten etherische olie maar de beste combinaties maak je met sinaasappel, geranium, neroli en roos en met oregano, jeneverbes, cypres en kamille voor huidaandoeningen.

Voorbeelden gebruik van Lavandin etherische olie

~ Voor een ontspannend bad voeg je 4 druppels lavandin, 2 druppels geranium en 5 druppels bergamot toe aan een eetlepel dode zeezout, een theelepel honing of een eetlepel volle melk en dit voeg je toe aan het warme badwater.
~ Mottenverdrijver: 4-6 druppels lavandin op een geursteentje in de kledingkast is een probaat middel tegen motten.
~ Insectenbeten: Lavandin olie puur (of vermengd met een beetje aloë vera gel) op de pijnlijke plaats aanbrengen. Of 2-3 druppels lavandin op een vochtig watje aanbrengen en dit op de plek houden waar je gebeten bent.
~ Bijen/wespen steek: de steek onmiddellijk met pure Lavandin behandelen, zwelling en pijn blijven dan uit.
~ Verdampen voor ontspanning: 3 druppels lavandin, 3 druppels atlasceder, 3 druppels sandelhout, 3 druppels grapefruit en 1 druppel ylang ylang in de aromadiffuser zorgen voor rust en vrede bij een gespannen atmosfeer.
~ Kompres bij koorts, hoofdpijn en zonnesteek/teveel zon:  Doe 10-12 druppels lavandin etherische olie in 1 liter gekookt, afgekoeld water. Goed mengen en doop hierin dan meteen een klein handdoekje, wring het licht uit en leg het op de pijnlijke plek. Minimaal 30 minuten, zorg ervoor dat het kompres vochtig blijft.

Disclaimer: Etherische oliën nemen nooit de plaats in van een arts of medicijnen. Zij zijn géén vervanging voor een dokter. Raadpleeg dus steeds bij gezondheidsproblemen uw huisarts.  Buiten bereik van kinderen houden.

Zoals alle stoffen, van water tot medicijnen, kunnen ook etherische oliën soms allergische reacties veroorzaken. Een allergische reactie gaat vaak gepaard met roodheid en jeuk, soms met huiduitslag. Nadat u bent gestopt met de uitlokkende stof, verdwijnen deze klachten doorgaans vanzelf. Sommige etherische oliën zijn fototoxisch, dit betekent dat ze pigmentatie van de huid kunnen veroorzaken als ze worden aangebracht op de huid die binnen 24 uur wordt blootgesteld aan zonlicht of Uv-licht, bv zonnebank. Dit gaat vooral op voor bijvoorbeeld citrusoliën (én Bergamot olie). Fototoxische reacties vallen ook onder een allergische reacties of overgevoeligheidsreacties. Test altijd eerst 24 uur lang  met een druppel olie op de binnenkant van uw elleboog om te zien of er geen allergische reactie ontstaat!

×

TOP